На 28 ноември изтича срокът за регистрация на водовземни съоръжения - кладенци, сондажи,

...
На 28 ноември изтича срокът за регистрация на водовземни съоръжения - кладенци, сондажи,
Коментари Харесай

Наближава крайният срок за регистрация на кладенците. Безплатна е, напомнят от МОСВ

На 28 ноември изтича срокът за регистрация на водовземни съоръжения - кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи. Срокът един път към този момент е бил удължаван.
Задължението за регистрация е напълно на притежателя или ползвателя на парцела, в който е построено водовземного оборудване, разясни за БНР инж. Десислава Войводова, основен специалист в дирекция " Управление на водите " на Министерство на околната среда и водите.
Кладенецът трябва да се записва, без значение дали се употребява. Задължението за регистрация не отпада, посочи тя.
Ще има два обособени регистъра – за уреди, употребявани за лични потребности и за такива, които се употребяват за икономически цели.
Регистрацията за кладенци за лични потребности на жителите е безвъзмездна.
Допуска се и подаване на заявление онлайн. Не е нужно да се посещава съответната басейнова дирекция. Заявленията могат да се подават и до кметовете и кметските наместници, които ще ги препращат на басейновите дирекции, уточни инж. Войводова в ефира на БНР.
20 000 са заявките за четирите басейнови дирекции досега. Най-значителен брой регистрирани уреди има в Дунавския район.
Законодателството планува санкции, които за елементарните жители са ниски спрямо тези за компаниите, добави специалистът.
Лимитът за прилагане от водовземните уреди е до 10 кубика вода на денонощие за физическите лица. На този етап не се изисква монтиране на водомери.
" Едно домакинство употребява за битови потребности доста по-малко за месечно ползване. На този етап не е очакван съответен надзор ", разяснява инж. инж. Десислава Войводова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР